Jak w temacie, jakieś porady co się liczy przy zakupie?
Przy wyborze ekspresu do bistro najważniejsze to ogarnąć, jak duży ruch planujesz mieć. Jak ludzi przewija się sporo, to koniecznie celuj w coś z porządną wydajnością – minimum dwugrupowy ekspres, żebyś mógł robić kilka kaw na raz. Ważne, żeby miał stabilną temperaturę i dobrą parę do spieniania mleka – wtedy latte art wchodzi jak złoto.
Marki typu La Marzocco, Victoria Arduino czy Nuova Simonelli to klasyki w branży – droższe, ale niezawodne. Jak budżet bardziej ograniczony, to sprawdź choćby Rocket albo Sanremo. Do tego porządny młynek (to połowa sukcesu), bo bez dobrze zmielonej kawy nawet najlepszy ekspres nie wyciągnie smaku.
Aha, serwis i dostępność części to też ważna sprawa – jak coś padnie, nie chcesz czekać tygodniami na naprawę. No i jak planujesz robić więcej kaw mlecznych, to może automatyczny czyszczenie dyszy parowej się przyda.