Wypłata pieniędzy z ike

Jak działa w praktyce wypłata środków z ike przed osiągnięciem wieku emerytalnego. Załóżmy że wpłaciłem 100k, w trakcie sprzedawałem akcje na których osiągnąłem zysk 100k i otrzymałem 50k z dywidend. Jak wygląda naliczenie podatku przy np. wypłacie 20 000 zł z takiego konta?

Wyplata przed 60. rokiem zycia to zwrot środków oficjalnie (a termin wyplata stosuje sie dopiero po spelnieniu warunkow, w tym tego wiekowego).

Mozesz zrobic zwrot tylko calosci, wiec jak masz 250k, a wplaciles 100k to podatek placisz od 150k (podatek belki 19%). Moga wystapic jednak jeszcze pewne kwestie. Jezeli zwracasz srodki w pierwszym roku trwania Ike to instytucja moze Ci potracic do 10% wartosci. Jezeli pieniadze pochodza z transferu z PPE (nie mylic z ppk) to pobierane jest tez 30% od wplat pracodawcy na ppe na składkę emerytalną do zus. Wiecej nie pamietam, aby cos bylo…
Osobiscie jestem zdania, ze przynajmniej część oszczędności warto jest trzymać w formie kruszców metali szlachetnych: [łącze ukryte] Jak chociażby w srebrze.